Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Πείραμα 3ο: Τα χοροπηδηχτά αυγά!

Λίγες μέρες αφότου είχαμε κάνει το πείραμα με το «μαγικό» λαχανόζουμο που άλλαζε χρώματα, τα αστεράκια με πίεζαν ασφυκτικά να ξανακάνουμε ένα ακόμη πείραμα! 
Πρότειναν να φέρουν αυτά διάφορα υγρά από το σπίτι τους για να βάλουμε κάτι μέσα ώστε να παρατηρήσουμε τι θα γίνει. Μετά από αρκετό ψάξιμο στο διαδίκτυο για κάτι εντυπωσιακό, διασκεδαστικό και κατάλληλο για την ηλικία τους, κατέληξα να τους προτείνω να χρησιμοποιήσουμε αυγουλάκια. Πράγματι, τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους αρκετά υγρά,(() και βουτήξαμε μέσα τα άβραστα αυγουλάκια μας:
Σ
Στο φύλλο παρατήρησης τα παιδιά ζωγράφισαν το ποτηράκι,
γράψανε  τις προβλέψεις τους για το τι πίστευαν πως θα πάθαινε το αυγό μετά από 2 μέρες μέσα στο υγρό.

Μετά από 2 μέρες αδειάσαμε το υγρό από τα ποτηράκια και παρατηρήσαμε τα αυγά


Τα περισσότερα αυγουλάκια δεν άλλαξαν και πολύ. Τα αυγά που ήταν στο μπυράλ και στην κόκα κόλα γίνανε λίγο πιο σκούρα. Αφού όμως τα παιδιά τα έπλυναν, επέστρεψαν σχεδόν στο αρχικό τους χρώμα.


Τα υπόλοιπα αυγά έμειναν ίδια, εκτός από το αυγό που ήταν στο ποτήρι με το σπράιτ, που άσπρισε ελαφρώς, και το αυγό που ήταν στο ξίδι. Το αυγό αυτό άσπρισε πολύ και το τσόφλι του άρχισε να λιώνει. 

Έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε όλα τα αυγά μέσα σε ξίδι και να τα αφήσουμε για 4 μέρες. Στο φύλλο εργασίας καταγράψαμε τα αποτελέσματα και γράψαμε βέβαια και πάλι τις προβλέψεις μας για το τι πιστεύαμε ότι θα συμβεί στα αυγουλάκια μας μετά από 4 μέρες κολύμπι στο ξίδι.


Ύστερα από 4 μέρες βγάλαμε τα αυγά από το ξίδι και πραγματικά μείναμε άφωνοι! Το τσόφλι είχε λιώσει εντελώς, κι όσο είχε μείνει, τρίβοντάς το κάτω από το νερό στη βρύση, έφευγε εντελώς και έδινε τη θέση του στη μεμβράνη. Τα αυγά μας ήταν σαν πλαστικές τρελομπαλίτσες. 




Θελήσαμε να δοκιμάσουμε αν συμπεριφέρονται και σαν μπαλίτσες. Δοκιμάσαμε να τα ρίξουμε πρώτα από ύψος 10 εκατοστών, και ω, τι έκπληξη! Τα αυγά μας αναπηδούσαν σαν αληθινές μπαλίτσες! Στη συνέχεια τα ρίξαμε από ύψος 20 εκατοστών, και πάλι αναπηδήσανε. Στο ύψος των 30 εκατοστών, δυστυχώς δεν τα καταφέρανε, και σκάσανε στα θρανία

Τέλος καταγράψαμε τα αποτελέσματα του πειράματός μας στο φύλλο καταγραφής.



































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου